Košík je prázdný.
Velikonoční beránek celoročně? Jasně!
Velikonoční beránek z vaječného koňaku vydrží dlouho vláčný, vypadá efektně a je jednoduchý na přípravu.
Jestli už jste spotřebovali všechny bílky na dort Pavlova a pusinky nebo na bezé řezy, a konečně byste aspoň na Velikonoce rádi pracovali s celými vajíčky, mám pro vás absolutní pecku zvanou velikonoční beránek pro všechna roční období.
Nechci přehánět, ale můj amatérský pekařský život se změnil ve chvíli, kdy jsem získala recept na velikonočního beránka s vaječným koňakem. Je to neskutečná dobrota! Vydrží dlouho vláčný, zpracují se do něj případné zbytky domácího vaječného koňaku, které se krčí v ledničce ještě od Vánoc, a hlavně je absolutně jednoduchý na přípravu.
Klíčová je samozřejmě pečící forma. Já používám silikonovou na drátěném stojánku. Nemusí se vymazávat a beránek jde vždycky bez problémů vyklopit. Ale samozřejmě rozumím všem, kteří jedou v kameninových formách po babičce a podobných srdcovkách.
Na koňakového velikonočního beránka budete potřebovat:
- 250 g rozpuštěného másla nebo Hery
- 175 g cukru moučka
- 4 vejce
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 0,1 – 0,2 l vaječného koňaku
- 100 g nahrubo nastrouhané čokolády nebo čokoládového zdobení (tzv. čokoládová rýže)
Předehřejte troubu na 170 °C. Máslo nebo Heru dejte do mísy a rozehřejte, klidně v mikrovlnce (trvá to asi 1 minutu). Přisypejte cukr a ušlehejte do pěny. Zašlehejte celá vejce, přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vaječný koňak. Nakonec lehce vmíchejte čokoládovou rýži nebo čokoládu.
Těsto nalijte do formy a pečte přibližně 45 až 55 minut, špejlí vyzkoušejte, jestli je beránek vevnitř upečený.
Hotového velikonočního beránka vyklopte na podnos a ozdobte mašlí. Nemusí se polévat čokoládou ani jinak zdobit, naopak díky čokoládě je krásně tygrovaný.
A to nejlepší nakonec: tenhle recept se skvěle hodí i na bábovku!
Začala jsem koňakovou bábovku péct, když rodina byla rodina nadšená z beránka, ale bylo mi trošku hloupé vytahovat velikonoční formu každý měsíc. Jednoduše použijete úplně stejný postup, jenom těsto nalijete do bábovkové formy. Upečete, vyklopíte a necháte se velebit, jak jste šikovní a praktičtí. Koňakovka se totiž perfektně hodí na cestování, výlety i nocování pod stanem – vyzkoušeno za vás!
